Антуан де Сент-Екзюпері "Маленький принц", 1943 (архівне - 05.12.2015)

 

Незвичайна, прониклива, повчальна книга, яка змушує подивитися на світ дорослих очима дитини. Розповідь, в якому дитина відчує казку, а дорослий - глибокий філософський підтекст. Твір, в якому підносяться справжні, незмінні цінності. Кожен побачить у ньому щось для себе.

Улюблений уривок:

"Дорослі дуже люблять цифри. Коли розповідаєш їм, що у тебе з'явився новий друг, вони ніколи не запитають про найголовніше. Ніколи вони не скажуть: "А який у нього голос? У які ігри він любить грати? Чи колекціонує він метеликів?" Вони запитують: "Скільки йому років? Скільки у нього братів? Скільки він важить? Скільки заробляє його батько?" І після цього думають, що пізнали людину. Якщо скажеш дорослим: "Я бачив гарний будиночок цегляного кольору, на вікнах у нього герань, а на даху голуби", - вони ніяк не можуть уявити собі цей будинок. Їм треба сказати: "Я бачив будинок за сто тисяч франків", - і тоді вони вигукують: "Яка краса!"

 "Маленький принц" - це книга, яка дійсно змушує глибоко задуматися. Після того, як прочитала цей твір вдруге, вже у дорослому віці, почала поступово звертати все більше і більше уваги на красу у дрібницях, у деталях, у звичайному, у буденному, у недосконалому. Спробувала дивитися на світ очима дитини, широко відкритими очима дитини. Почала значно частіше відчувати приємний подив, а то й захват від того, повз що інші, та й я раніше проходила мимо. Побачила, скільки чуда, краси, чуттєвості і неймовірності у кожному творінні цього світу, у кожній миті його існування. Іноді емоції могли переповнити мене аж до сліз. Звичайно ж, враження і переживання згодом вдяглися, але залишили по собі глибокий слід і пам'ять. Книга, яка назавжди змінила моє світосприйняття. Із гарячим серцем рекомендую до читання, перечитування і переосмислення.

Цитати:

"Слова тільки заважають розуміти один одного."

"Будь то будинок, зірки або пустеля - найпрекрасніше в них те, чого не побачиш очима."

"Сміх, як криниця в пустелі."

"Ти живеш у своїх вчинках, а не в тілі. Ти - це твої дії, і немає іншого тебе."

"Є таке тверде правило. Встав вранці, вмився, привів себе в порядок - і відразу ж приведи в порядок свою планету."

"Люди заходять у швидкі поїзди, але вони вже самі не розуміють, чого шукають, - сказав Маленький Принц. - Тому вони не знають спокою і кидаються то в один бік, то в інший."

"Лише діти знають, що шукають. Вони віддають всі свої дні шматяній ляльці, і вона стає їм дуже-дуже дорога, і, якщо її у них віднімуть, діти плачуть."

"Ніколи не треба слухати, що говорять квіти. Треба просто милуватися ними і дихати їхніми пахощами. Якщо ти любиш квітку - єдину, якої більше немає на жодній з багатьох мільйонів зірок, цього досить: дивишся на небо і відчуваєш себе щасливим. І кажеш собі: "Десь там і моя квітка ..." Але коли баранець її з'їсть, це все одно, як якби всі зорі раптово згасли!"

"Ми відповідаємо за тих, кого приручили."

"Пізнати можна тільки ті речі, які приручиш, - сказав Лис. - У людей вже не вистачає часу щось пізнавати. Вони купують готові речі в магазинах. Але ж немає таких торгівців, що продавали би друзів, і тому люди не мають друзів."

"Ти для мене поки всього лише маленький хлопчик, точно такий же, як сто тисяч інших хлопчиків. І ти мені не потрібен. І я тобі теж не потрібний. Я для тебе всього тільки лис, точно такий же, як сто тисяч інших лисів. Але якщо ти мене приручиш, ми станемо потрібні один одному. Ти будеш для мене єдиний на цілім світі. І я буду для тебе один у цілому світі."

"Від кожного треба вимагати те, що він може дати. Влада, насамперед, повинна бути розумною."

Автор: Оксана Ратушна

Підписатись в Telegram або Instagram

Популярні публікації