Невидима творчість (архівне - 12.03.2016)

 

"Творчість володіє чарівною мінливістю: зараз у неї один вигляд, через мить - інший. Вона як сліпуче видіння, яке є всім, але яке важко описати: всі розходяться в уявленнях про те, що ж вони побачили у цьому яскравому спалаху. 

Хіба вміння водити пензлем по полотну або обсипана фарба і шпалери не служать свідченнями її існування? А перо і папір, а квіткові бордюри біля садової доріжки, а будівля університету? Ну звичайно ж! А мистецтво бездоганно випрасувати комірець, розпалити революцію? Теж! З любов'ю доторкнутися до листви рослини, провернути велику угоду, сісти за ткацький верстат, знайти свій голос, міцно любити когось? Так! Спіймати в долоні гаряче тільце новонародженого, виростити дитину до зрілих років, допомогти народу піднятися з колін? Так! Плекати свій шлюб, як сад, здобувати душевне золото, підібрати влучне слівце, зшити блакитну фіранку? Все це моменти творчого життя. (...)

Одні кажуть, що творче життя полягає в ідеях, інші - у звершеннях. Але схоже, що в більшості випадків вона полягає в самому бутті."

Уривок із книги Кларисси Пінколи Естес "Та, що біжить з вовками. Жіночий архетип в міфах і оповідях"

Підписатись в Telegram або Instagram

Популярні публікації